Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
download_scaled_1250x1250_944

Het gebruik van veen staat de laatste jaren onder druk door de impact van veenwinnnig op de natuur en de broeikasgasemissies. Het Brabantse CharcoTec en het Vlaamse Releaf werken samen aan een alternatief voor veen in potgrond. Ze carboniseren* regionaal beschikbare biomassareststromen zoals bermmaaisel en bewerken het tot biochar. Dat levert niet alleen een aanzienlijke CO2-reductie op, maar draagt ook bij aan een meer circulaire landbouw. De grensoverschrijdende samenwerking tussen deze twee bedrijven wordt gesubsidieerd door het project CrossRoads2 Sustainable Energy, onderdeel van het Europese programma Interreg Vlaanderen – Nederland.
*carboniseren = omzetten organische stof in koolstof

Het gebruik van biochar als bodemverbeteraar is sterk in opkomst door de vele voordelen die eraan verbonden zijn. Het leidt tot een betere kwaliteit van het bodemleven, minder kunstmeststoffen en een betere waterhuishouding.

Van biomassa naar biochar

Biomassa als grondstof wordt steeds populairder. In zogenoemde biomassa hubs wordt de biomassa geselecteerd en bewerkt voor verschillende non-energy toepassingen, zoals bijvoorbeeld biochar. CharcoTec en Releaf willen in hun project samen tot een nieuwe ontwikkeling komen waarbij biochar optreedt als vervanger van veen in substraten voor de landbouw (met name substraten voor de kasteelt). Een belangrijke doelstelling binnen het project is om daarvoor beschikbare regionale biomassareststromen te benutten.

Lees het hele nieuwsbericht
Bron: CrossRoads2 Sustainable Energy

Help je mee met het verminderen van CO2-uitstoot?

Op woensdag 16 juni opent CrossRoads2 Sustainable Energy een extra subsidieronde voor Vlaamse kmo’s en Zuid-Nederlandse mkb’ers die samen de CO2-uitstoot in de grensregio willen aanpakken. De focus ligt op innovatieprojecten rond duurzame energie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Interesse? Ga ervoor! 

Beeld: provincie Noord-Brabant

Samen op weg naar een toekomstbehendig Brabant in 2030!

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten