Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
Brabantse startup ecosysteem

Hoe goed is de voedingsbodem voor startups en scaleups in Brabant op dit moment? In 2020 is in onze provincie onderzoek verricht naar het huidige startup ecosysteem. Het onderzoek is – op initiatief van samenwerkingsverband Braventure – uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en Birch Consultants. Het resultaat? Inzicht in de huidige staat van de regio. En daarnaast zijn ook  de blinde vlekken en succesfactoren geïdentificeerd.

De drie inzichten uit het Brabantse startup ecosysteem

  • De kracht van het Brabantse ecosysteem
    Brabant is één van de sterkere ecosystemen in Nederland vergeleken met andere ‘entrepreneurial ecosystems’. In het onderzoek zijn tien elementen onderzocht die samen de score van het ecosysteem weergeeft. De scores van 2020 zijn vergeleken met zowel data over 2018 als het nationaal gemiddelde. Op vier elementen is het ecosysteem de afgelopen jaren gegroeid (Talent, Finance, Networks en Knowlegde). Zes elementen hebben een daling laten zien (Culture, Demand, Intermediaries, Institutions, Infrastructure en Leadership).
  • Brabant, dé kenniseconomie
    Op het gebied van kennis scoort Brabant ver boven het Nederlands gemiddelde. Het niveau van de kennisontwikkeling wordt uitgedrukt in de aanwezigheid van publiek en privaat research & development (R&D) kapitaal in een regio. In Brabant zijn meerdere private organisaties met grote R&D budgetten aanwezig – waarvan ASML en Philips binnen Nederland ook veruit het grootste zijn. Ook op het gebied van onderzoek en innovatie, gemeten aan de hand van Horizon 2020 projecten, scoort Brabant in Nederland bovengemiddeld.
  • Sterk in Europa, maar nog niet in de top
    Toch behoren we (nog) niet bij de top van de Europese regio’s. Van alle 273 Europese ‘Nuts-2’ (provinciestandaard) regio’s staat Brabant op plaats 23. Relatief gezien hebben we een sterke regio, maar worden we niet aangemerkt als één van de top-ecosystemen (denk aan Berlijn, Londen, Brussel). Om te zien waar Brabant kan groeien is eerst een correcte vergelijking nodig, een regio die lijkt op de situatie in Brabant. In het onderzoek komt München als vergelijkbare regio naar voren (qua R&D en Technische Universiteit). In dat perspectief scoort Brabant al wel goed op de ondernemerschapscultuur, de infrastructuur en bereikbaarheid. De zwakke plekken zitten in de kennisinvesteringen, leiderschap (in kennisnetwerken) en talent.

Meer weten?

Op de website van Braventure vind je de uitgebreide versie van dit nieuwsbericht.  Nieuwsgierig naar alle details? Dan kan je natuurlijk ook het hele onderzoeksrapport lezen.

Samen op weg naar een toekomstbehendige Brabantse economie in 2030.

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten