Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
Opening Fieldlab AI4DT

Katrin Schütz, staatssecretaris van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, en Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant voor Economie, Kennis en Talentontwikkeling, gaven samen het startsein voor het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab AI4DT.

Over Fieldlab AI4DT

Het fieldlab is bedoeld om de grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen in deze twee sterke innovatieve Europese regio’s te bevorderen en de uitwisseling van kennis en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te stimuleren. De afkorting AI4DT staat voor “Artificial Intelligence for Digital Twins” (red. kunstmatige intelligentie voor digitale tweelingen).

“Er is een groot aantal zeer succesvolle partnerschappen tussen beide regio’s. De succesvolle samenwerking in de productie van chip apparatuur tussen ASML – de Nederlandse leverancier van lithografiesystemen – Trumpf en Zeiss is gewoon de bekendste. Trumpf levert de lasers en Zeiss de optiek voor de EUV-systemen van ASML. We hebben meer van dit soort voorbeelden nodig, vooral in de MKB-sector”.
~ Martijn van Gruijthuijsen ~

Over Artificial Intelligence en Digital Twins

Een “Digital Twin” (DT) combineert de echte en virtuele wereld. De echte wereld wordt weergegeven in virtuele modellen en is door sensoren continu verbonden met de echte wereld en real-time informatie. Met het koppelen van AI en DT kunnen bijvoorbeeld producten worden verbeterd of machines virtueel in gebruik worden genomen. Ook kunnen goederen worden gelokaliseerd en kan productie en levering van goederen met elkaar worden gesynchroniseerd.

bron: Brainport Industries

Samenwerken in het Fieldlab

Het AI4DT netwerk bestaat uit bedrijven, experts en technologie aanbieders die elkaar regelmatig ontmoeten, elkaar informeren en ervaringen delen. Hiervoor is een business-to-business (B2B) samenwerkingsplatform ingericht voor b2b-matchmaking activiteiten en virtuele evenementen. Daarnaast kunnen oplossingen en toepassingen worden gedemonstreerd op de fysieke locaties van het project. Dit zijn de Brainport Industry Campus Eindhoven en Werk150, de fabriek op de campus van de Universiteit van Reutlingen.

bron: ESB Business School, Hochschule Reutlingen

Meer weten?

Bekijk hier het filmpje met de Digital Twin van het openingsmoment door Katrin Schütz en Martijn van Gruijthuijsen. Op het samenwerkingsplatform AI4DT lees je meer informatie over het fieldlab en de samenwerkingspartners.

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten