Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
afbeelding van de plaatsing van PV-geluidsschermen in Rosmalen project Rolling Solar en fotografie Olaf Smit

Stel je voor? Zonnecellen in wegen, fietspaden, vangrails en geluidsschermen. Energie opwekken op de plaats waar energie verbruikt wordt en dichtbij de gebruiker. Dat is het idee van Rolling Solar; een project van het Europese Interreg programma Euregio Maas-Rijn (EMR). Met het project ontstaat een duurzame grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en andere stakeholders die kennis delen en samen innoveren.

Zonnecelmaterialen integreren in weg en infrastructuur

Duitsland, België en Nederland zijn verbonden door een totale lengte van een miljoen kilometer aan wegen. Dit vertegenwoordigt een enorm oppervlak aan gebouwde omgeving. Dat kan gebruikt worden voor duurzame energieopwekking door zonnecelmaterialen te integreren in het wegdek en de weginfrastructuur.

Als er bijvoorbeeld zonnecellen zouden worden geïntegreerd in alle 35.000 kilometer aan Nederlandse fietspaden zou dat in totaal 15TWh/jaar aan electriciteit opleveren. Dat is een CO2- reductie van ongeveer 500 miljoen ton per jaar als je het vergelijkt met de huidige stroomopwekking uit fossiele brandstoffen.

Bekijk ook de (Engelstalige) video gemaakt door euronews over het gebruik van zonnecellen langs de wegen.

Ontwikkeling van dunnefilm PV-modules

Veelbelovende voorbeelden zijn al gerealiseerd door kristallijn siliciumzonnecellen te integreren in fietspaden, wegen en een grote variatie aan geluidsschermen. De kosten van dergelijke systemen zijn hoog. Niet alleen omdat ze tot nu toe niet in grote volumes toegepast worden, maar ook omdat ze gebaseerd zijn op broze siliciumzonnecellen. Deze vereisen een aanzienlijke mechanische bescherming en veel assemblage.

In het project Rolling Solar kunnen de kosten worden verlaagd door flexibele, minder kwetsbare dunne film PV-modules te gebruiken en door een effectievere wijze van integratie. De zonnecellen kunnen dan worden geproduceerd op flexibele materialen met een lengte van wel enkele honderden meters.

Europese subsidie en Brabantse partners

Rolling Solar wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De provincie Noord-Brabant is co-financier samen met de provincies Vlaams Brabant, Limburg en Luik en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De volgende Brabantse partners zijn betrokken bij het project:

  • Eigen.energie.net b.v.
  • Heymans infra b.v.
  • TNO
  • Solarge
  • Taylor Technologies Holding b.v.

Brabant Solar Day

Wil je meer weten over innovatieve zonne-energietechnologieën? Of ben je nieuwsgierig naar de actuele ontwikkelingen van het Brabant solar-ecosysteem? Meld je dan aan voor de Brabant Solar Day op vrijdag 3 december. Lees verder.

Meer weten?

Je kunt verder lezen op de website van het project of op de website van Interreg EMR. Heb je een vraag of aanvullende informatie over dit project? Laat dan een reactie achter onder dit bericht.

Op naar een toekomstbehendige economie voor Brabant in 2030! 

Beeld: PV-geluidsscherm in Rosmalen – Olaf Smit – www.rollingsolar.nl

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten