Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
© Photo Merlin Daleman

Invest-NL investeert € 7,5 miljoen in de innovatieve, snelgroeiende scale-up Protix. Het is de eerste transactie van Invest-NL die een directe bijdrage levert aan de eiwittransitie in de AgriFood sector. De provincie Noord-Brabant financiert 50% van de investering.

Protix kweekt insecten voor de winning van duurzame eiwitten en vetten uit larven van de “Black Soldier Fly”. Deze eiwitten en vetten worden door de afnemers van Protix gebruikt als grondstof in diervoeding en visvoer, en zijn een aantrekkelijk en duurzamer ingrediënt dan bijvoorbeeld soja, vismeel en palmolie.

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling): “We zijn heel blij dat Invest-NL de potentie van Protix ziet. Onze provincie zet vol in op innovatie in de agrifoodsector en Protix levert een belangrijke bijdrage aan de eiwittransitie en circulaire economie. In Brabant leveren we de oplossingen voor de uitdagingen van morgen, dat steunen wij graag.”

Begin 2020 tekenden de provincie Noord-Brabant en Invest-NL een samenwerkingsovereenkomst om samen € 60 miljoen beschikbaar te stellen voor leningen aan bedrijven in Brabant. Zij verstrekken leningen tussen de €5 en €15 miljoen aan innovatieve, snelgroeiende, bedrijven en dichten hiermee een gat in de markt voor financiering. De lening aan Protix is de eerste investering voortkomend uit deze samenwerkingsovereenkomst. Eerder kocht de provincie al grond over van de gemeente Bergen op Zoom om Protix meer ruimte te kunnen geven om verder te ontwikkelen.

Grotere mkb-bedrijven die snel willen groeien, kunnen hiervoor moeilijk de benodigde financiering krijgen bij fondsen, banken of overheden, zo bleek in 2017 uit onderzoek in opdracht van de provincie. Door samenwerking met Invest-NL kan de provincie bedrijven toch voorzien van grote bedragen met een hoger risico. Kansrijke bedrijven kunnen dankzij de leningen sneller groeien en bijdragen aan de oplossing van de grote maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzaming. De provincie verstrekt de leningen via de mkb-plusfaciliteit.

Als onderdeel van een investeringsronde van € 15,5 miljoen investeert Invest-NL € 7,5 miljoen in de vorm van een converteerbare lening. Naast Invest-NL zijn ook de huidige aandeelhouders van Protix bij de transactie betrokken; geleid door Aqua-Spark, Rabo Corporate Investments en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Met deze financieringsronde kan Protix haar productiecapaciteit verder optimaliseren en zich voorbereiden op de verdere internationale expansie. Het aantrekken van private investeerders om te investeren in Brabantse bedrijven was voor de provincie een van de voornaamste redenen om de mkb-plusfaciliteit op te richten.

Het financieren van Protix sluit goed aan bij de focus op de CO2 neutrale transitie en innovatieve, snelgroeiende bedrijven die leidend is in de investeringsstrategie van Invest-NL. Wouter Bos (CEO Invest-NL) over de Protix transactie: “Ik ben verheugd dat we Protix kunnen ondersteunen in het versterken van haar internationale toppositie in de snelgroeiende markt voor ‘Insect based ingredients’. Ook vind ik het positief dat we deze transactie samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) tot stand brengen. Met de ‘InnovFin SME guarantee’ die we recent met het EIF zijn overeengekomen kunnen innovatieve, snelgroeiende bedrijven met behulp van Europese investeringsgelden nog sneller opschalen”.

“Protix is geboren uit innovatie met een focus op positieve milieu-impact. Wij zijn de grondlegger van een geheel nieuwe categorie aan eiwitten en andere voedingsstoffen en de briljante collega’s bij Protix werken daar dag en nacht aan.” vertelt Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix. “Dit is wederom een mooie stap in de uitbreiding van ons leiderschap en er zullen er nog vele volgen in de komende periode”.

 

 

Beeld: Brabant Brand Box – Merlin Daleman

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten