Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
MDgreencampus-28

Fruitleather is het eerste bedrijf dat opschaalt dankzij de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy – Green Chemistry Campus’. Ze gaat samen met de Campus de productie van leerachtig materiaal op basis van afgedankte mango’s doorontwikkelen naar een productieproces met constante kwaliteit. Voor dit plantaardige alternatief voor leer, waar schoenen, handtassen en textiel van worden gemaakt, bestaat wereldwijde interesse.

Bedrijven zoals Fruitleather zijn de toekomstige nieuwe circulaire economie. Ze innoveren en brengen duurzame producten op de markt. Dit sluit precies aan bij de maatschappelijke opgaven en een van de speerpunten op de Brabantse Wal, de biobased economy.

~ Jeroen de Lange, wethouder economie, sociale zaken en werkgelegenheid, Bergen op Zoom ~

Fruitafval als waardevolle grondstof voor plantaardig alternatief voor leer

Ontwerpers Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather zetten afgedankt fruit om in een duurzaam, leerachtig materiaal. Ze halen mango’s op waarvoor anders moet worden betaald om het als afval te verwerken. Vervolgens zetten ze het om in een flexibel materiaal met een speciale coating zodat het sterk genoeg is om te worden verwerkt in producten als schoenen, handtassen en textiel.

 

Doorontwikkeling naar industrieel proces

Op dit moment produceert Fruitleather handmatig en in kleine hoeveelheden voor klanten uit de hele wereld. Met behulp van de stimuleringsregeling gaat Fruitleather samen met de Green Chemistry Campus, een stagiair van Avans Hogeschool en experts van het Natuurvezel Applicatiecentrum (NAC) het huidige proces analyseren, optimaliseren en opschalen. De uitdaging is om op grotere schaal te produceren, met constante kwaliteit, tegen een concurrerende prijs en met behoud van de gewenste materiaaleigenschappen.

Lokale fabrieken in mango producerende landen

Als het productieproces eenmaal is geoptimaliseerd en opgeschaald, kan het ook lokaal worden opgezet in mango producerende landen. Dat biedt een waardevolle toepassing voor afgedankte mango’s, het geeft mangoproducenten een extra inkomensbron en het vormt een milieuvriendelijk alternatief voor het looien van regulier leer.

Over de Stimuleringsregeling Biobased Economy

In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven (MKB) uit de Europese Unie die actief zijn in de biobased economy. Er is maximaal € 95.000,- per aanvraag beschikbaar in de vorm van cofinanciering.

De stimuleringsregeling is populair: de huidige tranche is bijna vol, de volgende komt in juni beschikbaar.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in de regeling? Lees dan verder op de website van de Green Chemistry Campus. 

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten