Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
ZUNDERT TEA BY ME, THEE VAN DE HOLLANDSE BODEM. Jan Stads / Pix4Profs

Op 21 januari 2021 presenteerde de KVK voor de 15e keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse mkb heeft gerealiseerd. Met 17 genoteerden was Noord-Brabant goed vertegenwoordigd in deze ranglijst. Tea By Me is met een tweede plaats de hoogst genoteerde Brabantse onderneming. Een mooie aanleiding voor een digitaal werkbezoek van twee gedeputeerden aan deze Brabantse winnaar.

Op 27 januari 2021 brachten gedeputeerden Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling) en Elies Lemkes-Straver (Landbouw, Voedsel en Natuur) een digitaal werkbezoek aan Tea by Me. Mét felicitaties vanuit de provincie voor de hoge notering aan dit Brabantse bedrijf. Voor eigenaar Johan Jansen en operations manager Dionne Oomen was dit tevens een uitgelezen kans om de gedeputeerden mee te nemen in de ontwikkeling van het product en het bedrijf sinds de oprichting.

 

Kwaliteitsthee van Nederlandse bodem
Tot nu was dat niet mogelijk, maar na acht jaar ontwikkelen heeft Tea by Me de theeplant Camellia Sinensis winterhard en daarmee geschikt gemaakt voor het Nederlandse en Europese klimaat. Daardoor kan thee nu lokaal worden gekweekt. Alle soorten thee, groen, zwart, wit en oolong, komen van deze plant, het verwerkingsproces en ambacht bepalen wat voor soort thee het wordt. De thee van Tea by Me heeft een transparante korte keten: kweek en productie gebeurt in Noord-Brabant. Door de lokale kweek wordt veel CO2 bespaard. De theeplanten zetten CO2 ook om in zuurstof, waardoor de footprint én het klimaat verbeteren.

Theeprovincie van Nederland
Kan Noord-Brabant de ‘theeprovincie’ van Nederland worden? Volgens Johan Jansen kunnen we zelfs de theeprovincie worden van Europa! “Maar hiervoor is zichtbaarheid richting de eindconsument van belang en daarop investeren vraagt veel kapitaal. Er moet namelijk opgebokst worden tegen grote theeproducenten die hun thee voornamelijk uit lagelonenlanden halen,” zo legt Jansen uit. Uit een impactrapport in opdracht van Tea by Me is namelijk gebleken dat maar 2% van de winst van hun concurrenten terechtkomt bij de lokale boeren in het buitenland. Tea by Me wil dit met hun concept doorbreken. “We hopen dat deze prijs in de KVK Innovatie daarbij helpt, de exposure en erkenning die we ermee krijgen, is in elk geval al welkom.”

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten