Spring naar content
NAAR EEN TOEKOMSTBEHENDIGE ECONOMIE
KMWE.0814.3913

Deze week gaan twee extra steunmaatregelen van start voor kleine bedrijven in Brabant. Het gaat om de Corona-OverbruggingsLening (COL) voor startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers en om het noodfonds voor kleinere, innovatieve startups. Dit is een groep bedrijven die essentieel is voor de Brabantse economie, maar bij steunmaatregelen vaak tussen wal en schip belanden.

Als het innovatieve MKB stilvalt, ondervindt de hele Brabantse economie veel schade. Het is dus van belang dat zij de kans blijven krijgen nieuwe producten te ontwikkelen, testen en op te schalen. Maar juist deze kleine startende en scale-up bedrijven hebben het moeilijk en kunnen niet of nauwelijks aanspraak maken op de Rijksregelingen, omdat zij doorgaans nog geen noemenswaardige omzet draaien. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant -samen met partners- aanvullend op rijksregelingen twee extra steunmaatregelen voor deze groep ondernemers.

Overbruggingskrediet

Vanuit het Rijk komt er 100 miljoen beschikbaar voor het innovatief MKB, mede dankzij een stevige lobby vanuit Brabant. Deze zogenaamde Corona-OverbruggingsLening (COL) wordt onder gunstige condities verstrekt en is bedoeld als overbrugging naar een break-even situatie of naar een volgende investeringsronde. De BOM is in Brabant de uitvoerder van deze regeling. De bedragen van de leningen variëren tussen de €50.000,- en €2 miljoen. Bij bedragen boven de €250.000,- wordt er 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. De provincie heeft daarom besloten dat de BOM 20 miljoen euro vrij mag maken om te kunnen co financieren.

Noodfonds

Daarnaast komt er een overbruggingskrediet van €15.000 tot €30.000 voor kleinere, innovatieve start ups. Om de innovatiekracht in de Brainport regio te beschermen, hebben Provincie Noord Brabant, Incubator 3+, TU/e, Rabobank Regio Eindhoven, Bright Move, Gemeente Eindhoven, Brabant Startup Fonds, ASML, Philips en Brainport Development de handen ineengeslagen om gezonde startups drie maanden ondersteuning te bieden, zodat zij tot een structurele oplossing van de financieringsvraag kunnen komen. Het krediet is bedoeld voor Brabantse startups tot 6 jaar met personeel in een BV.

Innovatiekracht van Brabant

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling): “De Brabantse economie is een sterk samenspel tussen multinationals, kennisinstellingen en het MKB. En juist die kleine bedrijven met nieuwe producten en ideeën zijn daarbij erg belangrijk voor de innovatiekracht van Brabant. Daarom bieden we extra hulp om te zorgen dat zij in deze crisis zoveel mogelijk overeind kunnen blijven.”

Praat mee over dit onderwerp

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde berichten