Voor die versnelling is verandering nodig, ook van overtuigingen die circulair bouwen tegenhouden. Daarom stond de avond in het teken van: mythbusters!
In het inspirerende SPARK Lab – voor deze avond omgetoverd tot restaurant – stond de vraag centraal: welke mythes leven er rondom circulair bouwen? En hoe beïnvloeden die onze keuzes, overtuigingen en samenwerking in de praktijk?
Onder leiding van keynote sprekers én met elkaar bogen de aanwezigen zich over hardnekkige aannames over circulair bouwen. Denk aan: de markt is nog niet klaar voor circulair bouwen, verduurzaming loont niet vanwege de hoge materiaalgebonden CO₂-impact van isolatiemateriaal, lineair bouwen is goedkoper, of biobased isolatie is brandgevaarlijk en trekt ongedierte aan.
Deze aannames zijn niet waar, bewijzen onze BACB-partners en talloze onderzoeken. Andere mythes zijn plausibel, zoals dat circulaire woningen de kloof tussen arm en rijk kunnen vergroten, dat de woningnood kan worden opgelost zonder nieuwbouw of dat er geen biobased alternatief is voor pur.
Hier vind je een overzicht van de besproken mythes en bijbehorende inzichten.
Vastgeroeste mythes doorprikken
Onze eerste keynote spreker Jetske Thielen, programmamanager van Houtbouw Lente, nam de zaal mee in de wereld van houtbouw – en prikte vastgeroeste mythes door. Dat houtbouw ingewikkeld zou zijn bijvoorbeeld. Of duur. Dat het niet brandveilig zou zijn. Of dat mensen niet in een houten huis willen wonen.
Het is belangrijk dat we dit soort aannames blijven weerleggen, benadrukte Thielen. “In je bubbel ben je geneigd te denken: nu weten we toch wel dat deze mythe niet waar is. Maar nee: je moet het blijven herhalen.”
Cassandra Vughts, directeur van SPARK Campus, vervolgde de avond met een keynote over mythes over opschaling en over hoe echte verandering begint bij gewoon uitproberen. Want: “Een beeld zegt misschien meer dan duizend woorden, maar een prototype zegt meer dan duizend vergaderingen.”
Ze onderstreepte het belang van experimenteren, leren en samenwerken – niet steeds zelf het wiel opnieuw uitvinden maar leren van elkaars voortschrijdende inzicht. Stapje voor stapje, niet wachten tot de grote opschaling gaat beginnen, maar gestaag doorontwikkelen en voortbouwen.
SPARK Campus speelt hierin een actieve rol als broedplaats voor innovatie in bouw en techniek, waar bedrijven, makers en talenten elkaar vinden om circulaire oplossingen in hun vingers te krijgen.
Keynote spreker Jetske Thielen tijdens het BACB Captains Dinner
Transitieraad en nieuwe monitor: koers houden en bijsturen
Het belang van het toetsen van overtuigingen gebeurt ook binnen het BACB. Tijdens het diner werden twee belangrijke myth-busting aanpakken gepresenteerd.
De oprichting van de BACB-Transitieraad, waarin drie BACB-partners frequent meedenken over de koers van het programma. De Transitieraad adviseert over strategie, het gewenste toekomstbeeld, praktijkknelpunten en blinde vlekken. Zo blijven we gezamenlijk scherp op de activiteiten van BACB. Tijdens het diner zijn de leden van de Transitieraad bekendgemaakt: Ellen van Genechten van Hurks, Jesse Hijink van gemeente Vught, en Pieter Fritz van Berkvens.
En de lancering van de Monitor Circulair Bouwen in Brabant 2025, met vijf trends die de stand van zaken, kansen én obstakels in de Brabantse bouwketen blootleggen:
- Beperkte markttoegang voor nieuwkomers door ‘oude’ eisen en procedures
- Zelf worden afgeremd door gebrek aan langetermijnvisie bij anderen in de keten
- Minder circulaire innovaties omdat we dénken dat het niet mag
- Te weinig aandacht voor de positieve impact van circulair bouwen door onze CO₂-tunnelvisie
- Waardebehoud in de gebruiksfase meer benutten door betrokkenheid van bewoners te vergroten
Nieuwsgierig naar het hele onderzoek? Bekijk het rapport met alle uitkomsten, trends en kansen voor versnelling.
Samen leren, samenwerkingen smeden en obstakels uit de weg ruimen
Net als vorig jaar bleek: het zijn niet alleen de presentaties die indruk maken, maar vooral de gesprekken aan tafel die zorgen voor verdieping en verbinding.
Het pad naar circulair bouwen vraagt vernieuwing en nieuwe oplossingen, maar óók om het loslaten van oude patronen en overtuigingen. Zoals BACB-programmamanager Jeske Zonneveld (Squarewise) treffend zei: “We houden van innovatie, maar niet van verandering.”
Met inmiddels 55 partners – en groeiende – blijft de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen zich inzetten voor een toekomst waarin circulair bouwen de normaalste zaak van de wereld is. Door samenwerkingen te smeden, van elkaar te leren en obstakels uit de weg te ruimen.
Ook aansluiten bij de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen?
De Brabantse Aanpak Circulair Bouwen wil van circulair bouwen geen rariteit, maar een formaliteit maken. Bouw je in Brabant? Dan ben je een onmisbare partner.
Vragen? Neem contact op met zonneveld@squarewise.com.