Wat je moet weten over EU-taxonomie, CSRD, SFDR en de bouw

110 keer bekeken 0 reacties

EU-taxonomie, CSRD en SFDR: drie EU-regelingen die moeten zorgen dat investeerders, financiers, opdrachtgevers en consumenten bewuster kiezen voor duurzame projecten. Ze hebben gevolgen voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. Hoe zit dat precies?

Daarover ging de lunchlezing voor het netwerk Brabantse Aanpak Circulair bouwen (BACB) van 28 september. BACB-leden kregen een crash course van Peter Gabriëls van de Dutch Green Building Council. Gabriëls houdt zich bezig met het vertalen van Europese wetgeving naar de praktijk voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. Hieronder de kern van Gabriëls’ verhaal.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Onderaan dit artikel vind je verdiepende informatie (o.a de presentatie, webinar, artikelen, publicaties).

Green deal

EU-taxonomie, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) zijn onderdeel van de EU Green Deal. Onder dat programma valt ook het financieren van duurzame transities – daar gaan deze regelingen over.

Wat is EU-taxonomie?

EU-taxonomie is een classificatiesysteem (“een woordenboekje”) dat voorschrijft waar bedrijven aan moeten voldoen om groen te zijn. De eisen gaan onder meer over mitigatie van klimaatverandering, klimaatadaptatie, vervuiling, circulaire economie en ecosystemen. De verplichting om openbaar te rapporteren is op 1 januari 2022 ingegaan.

Gelden die eisen ook voor gebouwen?

Ja, bijvoorbeeld voor nieuwe gebouwen, renovatie en isolatie. Daarbij kun je denken aan het treffen van maatregelen om overstromingsrisico’s tegen te gaan. Of aan het niet meer bouwen op plekken met een hoge bodemvruchtbaarheid of veel biodiversiteit. Dat mág overigens nog wel, maar dan word je volgens deze richtlijnen niet meer als duurzaam beschouwd.

En CSRD en SFDR, wat houdt dat in?

Waar de EU-taxonomie grenswaarden stelt, zijn de CSRD en SFDR rapportageplichten. De SFDR geldt sinds 2021. De CSRD gaat per 2024 in. Hiermee geven bedrijven transparantie over hun impact op milieu en maatschappij. Ze moeten onder meer over klimaat, vervuiling, biodiversiteit en circulariteit rapporteren. Zo kun je straks vergelijken of de ene bouwer meer CO2 uitstoot met een project dan een andere. Dat betekent dat investeerders, financiers en andere stakeholders bewuste keuzes kunnen maken als het gaat duurzaamheid. 

Wie moeten straks rapporteren?

Grote bedrijven – dus ook bouwbedrijven – met meer dan 500 medewerkers vallen onder de CSRD. Na 2024 zal de rapportageplicht stapgewijs worden uitgebreid naar ook het mkb. En financiële marktpartijen, zoals banken, beleggers en investeerders, vallen onder de SFDR.

Val je niet zelf onder de rapportageplicht? Dan kun je er alsnog mee te maken krijgen, als de partij die jouw project financiert, wél moet rapporteren. Dat betekent in de praktijk dat straks ook kleinere partijen in de toeleveringsketen – veelal mkb – data zullen moeten aanleveren.

Stichtingen en verenigingen, waaronder ook gemeenten, provinicies en woningcorporaties, vallen niet onder de verplichtingen. Maar ze kunnen zelf wel het goede voorbeeld stellen en op ESG rapporteren of sturen.

Duurzaam en circulair bouwen versnellen

De wetgeving is een kans om duurzaam en circulair bouwen te versnellen: de richtijnen laten zien welke langetermijnkoers de EU uitzet. Bedrijven en overheden kunnen zich hieraan vasthouden als ze een strategie voor circulair bouwen uitwerken. De regelingen laten zien: circulair bouwen is in de toekomst niet meer een optie, maar wordt de standaard. Nu is het zaak om de route daarnaartoe uit te stippelen.

Zorgen om mkb

De regelingen riepen ook vragen (en zorgen) op bij de aanwezige BACB-leden, bleek tijdens de luchlezing. Bijvoorbeeld deze: als ook middelgrote bedrijven data moeten aanleveren, dan zorgt dat voor veel extra druk voor bedrijven, die daar vaak de kennis en capaciteit niet voor hebben.

En: hypotheekverstrekkers moeten straks ook rapporteren. Wat betekent dat voor huishoudens met lagere inkomens die in een huis wonen met energielabel E-F? Het risico bestaat dat hypotheekverstrekkers niet meer willen investeren. Daar zou de overheid een rol in moeten spelen.

En hoe zorgen we dat het aanleveren van data direct gekoppeld wordt aan het vullen van de Nationale Milieudatabase – een sterke behoefte in de markt?

Meer weten over dit onderwerp?

  • Onder ‘documenten’ onder dit artikel kun je presentatie van 28 september nalezen.
  • De Dutch Green Building Council ontwikkelde de ‘Trias Ecologica’ voor de bouwsector: een strategie om te bouwen binnen de planetaire grenzen. Door minder te bouwen, bestaande bouw te benutten, en zo duurzaam mogelijk te bouwen. Lees meer over de Trias Ecologica.


Kennisproducten van de Dutch Green Building Council:

De volgende lunch lecture…

… vindt plaats op 14 december, tussen 12.00 - 13.00 uur. Word lid van de BACB-LinkedIngroep, daar maken we het onderwerp bekend. Deelnemen kan via deze Zoom-link. Fijn als je je aanmeldt per mail!

Ook aansluiten bij de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen?

De Brabantse Aanpak Circulair Bouwen wil van circulair bouwen geen rariteit, maar een formaliteit maken. Daarom werken we in een keten waar onder andere aannemers, architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven samenkomen om elkaar verder te brengen. Bouw je in Brabant en heb je circulaire ambities? Dan ben je een onmisbare partner. 

  • Vragen? Neem contact op met Jeske Zonneveld, via zonneveld@squarewise.com
  • Op de hoogte blijven, kennis uitwisselen, projecten delen of hulp vragen? Word lid van de LinkedIn-groep Brabantse Aanpak Circulair Bouwen.
  • De volgende lunch lecture vindt plaats op

Meer verhalen vind je op www.toekomstbehendigbrabant.nl/bacb

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen