Stand van circulair bouwen in Brabant: stip op de horizon is er, nu het afbouwpad nog

111 keer bekeken 0 reacties

Waar staan we met circulair bouwen in Brabant? Met de Monitor Circulair Bouwen, verspreid onder alle BACB-partners, hebben we dat onderzocht. De komende weken lichten we de belangrijkste inzichten uit. Dit keer: het afbouwpad van lineaire materialen en werkwijzen is nog niet helder.

Opbouwen van het nieuwe

Een transitie heeft een stip op de horizon nodig. Je moet tenslotte weten waar je als organisatie naartoe moet werken. En dus: welke nieuwe circulaire, werkwijzen, initiatieven en maatregelen je op moet bouwen.

Uit de Monitor Circulair Bouwen in Brabant blijkt dat partijen daar al veel stappen in hebben gezet. Alle respondenten geven aan dat zij langetermijndoelstellingen voor circulariteit hebben opgesteld. En 50% geeft zelfs aan dat ze maximaal resultaat behalen met de langetermijndoelstellingen en dit in alle organisatieprocessen hebben geïntegreerd.

Het oude om- en afbouwen

Naast het opbouwen van een nieuw systeem vraagt de transitie ook om het af- en ombouwen van oude werkzaamheden. Daarom is het essentieel om ook een af- en ombouwpad te bepalen (zie kader); tenslotte zijn lineaire materialen en werkwijzen geen onderdeel van de circulaire toekomst. Om dat voor elkaar te krijgen is een organisatiebrede aanpak nodig.

Dit afbouwpad blijkt een ondergeschoven onderwerp voor de meeste respondenten. Slechts 5% (alleen toeleveranciers) geven aan dat zij hebben vastgelegd hoe ze lineaire materialen of werkwijzen gaan afbouwen. Om Het Nieuwe Normaal te realiseren, hebben organisaties op dit vlak dus nog werk te doen

Kans: met een afbouwpad maak je je organisatiemodel toekomstbestendig

De komende jaren komt er veel nieuwe (Europese) wet- en regelgeving aan, die organisaties aanmoedigt (en vaak ook verplicht) om lineaire materialen en werkwijzen af te bouwen, ten gunste van circulaire principes.

Afbouw van lineaire materialen en werkwijzen zijn dus noodzakelijk om in business te blijven. Of beter gezegd: een afbouwpad bepalen en bewandelen maakt je organisatiemodel toekomstbestendig.

Hele rapport lezen?

'De stip op de horizon is er wel, het afbouwpad nog niet’ is trend nr. 2 uit onze monitoring ‘Stand van Circulair Bouwen in Noord-Brabant’. Met deze monitor onderzochten we: waar staan we met circulair bouwen in Brabant? Wat zijn knelpunten en kansen? 34 netwerkpartners van de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen hebben de monitor ingevuld.

Bekijk hier het hele rapport met alle uitkomsten, trends én kansen voor versnelling.

 

 

Afbeeldingen

 

Toekomstbehendig Brabant

Toekomstbehendigbrabant.nl is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Hoe ziet Brabant eruit in 2030? Op dit platform delen we onze ecomomische visie en ambities en willen we je inspireren door te laten zien hoe Brabant onderweg is naar de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven en ga mee op weg naar 2030.
Inschrijven


 

 

 

Cookie-instellingen